Çıkması Beklenen Full HD Ekranlı Telefonlar Ve Değerlendirmeleri

Bir süredir beklediğimiz Full HD ekranlı telefonlar kendini göstermeye başladı. Peş peşe yapılan tanıtımların ardından iki güçlü rakibin cihazları yakın zamanlarda “ceplerimizi” zorlayacak boyutlarda ve fiyatlarda, mart-nisan ayı gibi alınabilir olacaklar. Peki, biz ne yapacağız? İncelemelerin ortaya çıkardığı gerçekleri ve beklentilerimizi bu cihazların nasıl karşıladığını ve alınabilir olup olmadıklarına bakacağız.


İlk önce bilindiği üzere HTC’nin Butterfly model telefonu piyasaya sürüldü ancak bu cihaz Avrupa’ya dolayısıyla ülkemize yasal olarak gelmedi. Ancak bunun arkasından HTC’nin neden bu cihazını Avrupa’ya satmadığını öğrenmiş olduk. Çünkü HTC Avrupa piyasası için M7 kod adlı yeni bir cihaz üzerinde çalışmaya başladı. Bu cihaz hakkında oldukça sızıntı yaşamış olsak da en son piyasaya teşrif eden Full HD’li ekrana sahip cihaz kendileri oldu. Ancak M7’den önce kendisini gösteren cihaz olan Sony Xperia Z oldu. O yüzden yorumlamaya Xperia Z’den başlayacağız.

Yorumlamadan önce ARM teknolojisinden ve kısaca Full HD ekranların temelinden bahsetmek gerekiyor. Bildiğiniz üzere telefonların kalbini ARM teknolojisi attırıyor (mobil CPU’lar). Bu teknoloji aslında mimari; v7 üzerine 28-45 nm üretim sürecinden geçip üretiliyorlar (son nesil üretim süreci). Üreticilerin içerisinde Qualcomm, Nvidia, Texas Instruments ve Samsung gibi bilindik firmalar bulunuyor. Bu markaları kısaca tanıtırsak:

Qualcomm’un ARM teknolojisi CPU’larının ismi Snapdragon ve model ismi S4 (28-45 nm) idi. Artık 200,400,600 ve 800 serisi gelecek(28 nm). 600 serisi S4’ün devamı olurken 800 serisinin daha güçlü olduğu düşünüldüğünde yüksek ihtimal tabletler için uygun işlemci olacaktır. Nvidia’nın ürünlerinin ismi ise Tegra ve 3. (40 nm) nesil bu zamana kadar piyasayken şimdi Tegra 4 (28 nm) geliyor. Bu işlemcide kısa sürede karşımızda olamasa da güçlü bir çekirdek olduğu tahmin edilen ve beklenen bir işlemci. Bu zamana kadar piyasa kendine iyi yerler bulsada Texas Instruments’ın son zamanlarda kan kaybetmesinin ardından yinede piyasada Omap 4 (45 nm) serisi CPU’ları bulabilirken Omap 5 (28 nm) serisi CPU’ları yakında görebiliriz. Samsung’un ARM dünyasındaki ürünlerinin kod ismi ise Exynos ve bu zamana kadar sıklıkla Exynos 4 modelini gördük (45-32 nm). Yeni ürünlerde artık Exynos 5 Octa (28 nm) CPU’sunu göreceğiz.
Yine dikkatli okuyucularımızın ve bu konuda bilgi almak isteyenlere biraz daha ayrıntı yazalım. Yukarıda kısaca CPU diye geçtiğimiz ürünler aslında SoC yani system on chips denilen ve içeriğinde yine firmaların kendi mimarilerinin bulunduğu diğer bileşenleri barındıran yapılardır. Diğer bileşenlerin içerisinde en bilindik yapı GPU diye bildiğimiz oyun oynamamızı sağlan bileşenlerdir. O yüzden firmaların kullandığı GPU’larında yine bu firmaların mimarilerine göre değişkenlik göstereceğini ve performans farklarının oldukça değişken olabileceğini belirtiriz.

SoC sisteminden bahsettikten sonra Full HD ekranlardan bahsedelim. Xperia Z’in ekranı Japan Display firmasından temin ediliyor ve bu firma dört ortaklı bir firma. Firmanın ortakları ise Sony, Hitachi, Toshiba ve INCJ. Japan Display’de sözü geçen ortak ise INCJ. HTC One’ın 4,7” ekranının üretici ise Sharp firması olarak görünüyor ki şu aralar mobil dünyalarının en başarılı ekranlarını Sharp adı altından duyuyoruz. Ancak bu bilgilerin doğrulukları kesin değildir. Yeni tanıtılan telefonların bütün bileşenlerinin tanınması için bir süre geçebilir.

Buradan Full HD ekranlı cihazları yorumlamaya geçelim.
Google'da Paylaş
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları